Westerbegraafplaats

Adresgegevens

Westerbegraafplaats
Hengelosestraat 487
7521 AG Enschede
Overijssel
Tel:053 435 91 31
E-mail: gedenkpark@enschede.nl

De Westerbegraafplaats in Enschede is een van de oudste begraafplaatsen van de stad. De begraafplaats is gesticht in 1829 en heeft een rijke geschiedenis. Het is gelegen aan de Hengelosestraat, net buiten het centrum van de stad. 

De Westerbegraafplaats is een rustige en serene plek, met veel groen en oude bomen. Het is een plek waar mensen kunnen rouwen en hun geliefden kunnen herdenken. De begraafplaats heeft een oppervlakte van ongeveer 6 hectare en biedt ruimte aan meer dan 25.000 graven. Er zijn verschillende delen op de begraafplaats waar mensen kunnen worden begraven, zoals een algemeen gedeelte en een gedeelte voor kindergraven. 

Op de Westerbegraafplaats zijn veel bijzondere graven te vinden, zoals de graven van de textielfabrikanten van vroeger. Ook zijn er veel bekende Enschedeërs begraven, zoals de schrijver Willem Wilmink en de kunstenaar Jan Cremer. Er zijn diverse grafmonumenten en gedenktekens te vinden op de begraafplaats, van eenvoudige zerken tot uitgebreide mausoleums. 

Een bijzonder deel van de Westerbegraafplaats is het Joodse gedeelte. Hier liggen meer dan 1000 Joodse inwoners van Enschede begraven, waaronder slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het Joodse gedeelte is een belangrijk historisch monument en herinnert aan de gruwelijkheden van de oorlog.