De uitvaart

Afscheid

Op het moment dat we op deze wereld kwamen, kregen we slechts één zekerheid mee; eens gaan we deze wereld weer verlaten. Ondanks die zekerheid is het verlies van iemand die we lief hebben heel ingrijpend. In alle emoties die we dan kennen en die zo intens kunnen zijn, krijgt elk detail een bijzondere betekenis. Deze wilt u misschien wel terug laten komen in een ritueel tijdens het afscheid nemen.

Persoonlijk en betrokken

De uitvaart dient daarom met grote zorg te worden ingevuld. Het is mooi als het afscheid recht doet aan het leven en sterven van de overledene. Elke begrafenis of crematie is daarom anders, soms heel uitbundig en flamboyant, maar vaak ook ingetogen, traditioneel of heel intiem in kleine kring.

Maar altijd vol respect en altijd persoonlijk. Elke Uitvaart is bij ons een nieuwe bladzijde en niet een van velen. Na de uitvaart is het fijn dat u als nabestaande met een goed gevoel terug kunt kijken op dit belangrijke moment. Een goed afscheid is essentieel voor het verwerken van het verlies.

 

Oog voor details

In de dagen voor de begrafenis of crematie moeten er, in relatief korte tijd, enorm veel keuzes worden gemaakt. De mogelijkheden zijn eindeloos en in al uw emoties kunt u belangrijke zaken over het hoofd zien. In deze periode helpen wij u bij het nemen van de juiste beslissingen. In alle rust en met alle ruimte voor de wensen van u en de wensen die de overledene van tevoren bekend heeft gemaakt.

Onze bijdrage is ondersteunend, creatief meedenkend, adviserend en tot slot regisserend. Stap voor stap, met oog voor details en vooral zorgvuldig. En bij het uitvoeren van alles wat is voorbereid, zijn wij het liefst ‘onzichtbaar’ en toch aanwezig… maar niet op de voorgrond.

 

Het dragersgilde Avecta, biedt u de mogelijkheid de uitvaart in stijl uit te voeren.

Als er afscheid moet worden genomen van een dierbare, moet dit worden gedaan met zorg en aandacht. Door gebruik te maken van goed getrainde jonge dragers, krijgt de uitvaart een nóg mooiere uitstraling, en de overledene een waardig afscheid.

Het schouderen
Het schouderen wordt gedaan door zes personen. Bij de ingang van de begraafplaats/het crematorium staan de dragers klaar voor de uitvaartleider. Op teken van de uitvaartleider wordt de kist uit de uitvaartauto gehaald. De kist zal vervolgens op stijlvolle wijze op de schouders geplaatst worden. Vervolgens wordt, in een rustig en mooi tempo, de kist achter de uitvaartleider en vóór de familie uit naar het graf gedragen.

Dragen door middel van een rijdende baar

Hiervoor zijn er maar vier jonge mannen nodig. Zij zullen alle bovengenoemde taken uitvoeren, echter de kist wordt niet op de schouders geplaatst, maar zal door middel van de rijdende baar naar het graf worden gereden. De dragers zullen vervolgens de kist op het graf plaatsen en de laatste groet brengen.

In- en uitdragen kerk of aula
De dragers van Avecta zijn ook getraind om de kist de kerk of aula in- of uit te dragen. Hierbij maken ze geen enkel onderscheid tussen kerkgenootschappen. De dragers zijn op de hoogte van de voorschriften die gelden binnen de protestantse of katholieke gemeenschap. Bij het in- of uitdragen wordt gebruik gemaakt van een baar, al dan niet schaarbaar. Op aanvraag kan er ook worden geschouderd binnen de kerk of aula.