Oosterbegraafplaats

Adresgegevens

Oosterbegraafplaats
Noord Esmarkerrondweg 407
7533 BL Enschede
Overijssel
Tel:053 432 32 62
E-mail: gedenkpark@enschede.nl

De Oosterbegraafplaats in Enschede is een van de grootste en meest bekende begraafplaatsen in de stad. Het is gelegen aan de Noordesmarkerrondweg en heeft een oppervlakte van ruim 17 hectare. De begraafplaats is gesticht in 1865 en heeft een rijke geschiedenis. 

Op de Oosterbegraafplaats zijn duizenden graven te vinden, variërend van eenvoudige zerken tot indrukwekkende mausoleums. Er zijn verschillende delen op de begraafplaats waar mensen kunnen worden begraven, zoals een algemeen gedeelte en een gedeelte voor kindergraven. Ook is er een bijzonder deel voor grafmonumenten van bekende Enschedeërs. 

Op de Oosterbegraafplaats zijn veel bijzondere graven te vinden, waaronder die van de textielfabrikanten uit de 19e en 20e eeuw. Ook zijn er veel bekende Enschedeërs begraven, zoals de dichter en schrijver Bertus Aafjes en de burgemeester Jan Mans. Er zijn diverse grafmonumenten en gedenktekens te vinden op de begraafplaats, van eenvoudige zerken tot uitgebreide mausoleums. 

Een bijzonder deel van de Oosterbegraafplaats is het Indisch monument. Hier worden de slachtoffers van de Japanse bezetting in voormalig Nederlands-Indië herdacht. Het monument bestaat uit een groot beeld van een Indische man en vrouw en een aantal kleine zuilen met namen van slachtoffers.