Sprekers

'De Uitspraak' verzorgt toespraken bij uitvaarten

"Afscheid nemen van een dierbare of bekende is niet eenvoudig. Met de toespraak bij de herdenkingsbijeenkomst willen we een beeld geven van het leven van de overledene. Dit beeld moet heel herkenbaar zijn. Veel mensen hebben vaste gezegdes en gewoonten en dikwijls een eigen humor. Daar kunnen we over vertellen en hopen dat de nabestaanden na de bijeenkomst zeggen: “Zo was hij/zij echt!” Daarom moeten we goed met de nabestaanden spreken en vooral goed luisteren. Zij dragen immers de bouwstenen aan voor de toespraak.

De toespraak dient uniek te zijn, want de mens over wie het gaat, was ook uniek.

Ons bestaan is eindig. Het is voor velen van ons moeilijk om over dit einde na te denken en dit te spreken. Toch is er bij een definitief afscheid de behoefte om gevoelens van verdriet, onmacht en gemis te uiten en onder woorden te brengen. Hierdoor kunnen we misschien een begin maken met verder leven. Een einde is vaak ook een nieuw begin."

Ada M. Steenhuis
'De Uitspraak'

www.de-uitspraak.nl

 

'Afscheid in Balans' – rituele uitvaartbegeleiding

"Als er iemand sterft zou u het liefst de wereld even stil willen zetten. Soms is er een tijd van hoop en vrees aan vooraf gegaan en soms komt het sterven geheel onverwacht. Maar altijd is er dat grote verdriet en de vraag: Hoe nemen we passend afscheid…? Indien u kerkelijk betrokken bent, zult u waarschijnlijk een pastoor of een dominee vragen om een herdenkingsdienst te houden. Maar als u geen, of wat minder, binding hebt met een kerk, kunt u ook de hulp van een ritueelbegeleider inschakelen. Ik ben ritueelbegeleider en wil graag samen met u op zoek naar balans in de afscheidsviering.

Een ritueelbegeleider doet veel meer dan spreken. Er wordt gezocht naar passende symbolen, rituelen, teksten en muziek. Zo ontstaat een uniek en passend afscheid. “Afscheid in Balans” loopt als het ware een stukje met u mee op de weg van afscheid, verdriet en rouw.

Ria Kuiper
"Afscheid in Balans'

www.afscheidinbalans.nl